yoga

Kinder- & Tieneryoga

Kinderen staan in deze tijd aan veel prikkels bloot. Er zijn veel mogelijkheden om de aandacht naar buiten te richten onder invloed van activiteiten zoals tv, computer, telefoon, een overvloed aan keuzes en mogelijkheden. Kinderen reageren op deze hectische maatschappij op hun eigen wijze, wat zich kan uiten in druk gedrag of juist teruggetrokken gedrag, faalangst, weinig zelfvertrouwen, buikpijn- en/of hoofdpijnklachten, slaapproblemen.

De aandacht naar binnen richten voelt voor veel kinderen soms onbekend aan. Toch is dit belangrijk om te ervaren wie we zijn, wat we willen en wat we voelen, kortom om bij onze kern te komen. Veel kinderen vragen om handvaten om te reguleren en bij zichzelf te komen en te blijven.

Kinderen leven, meer dan volwassenen, in het hier-en-nu en niet in gisteren en de volgende week zoals dat bij menig volwassene het geval is. Ook hebben kinderen in hun ‘kortere’ leven minder blokkades opgebouwd en een sterk zelfregulerende kracht. Zo zijn zij meer in staat op een speelse manier technieken op te pikken en staan over het algemeen met hun spel en fantasie meer open voor veranderingen. Dit maakt dat zij de aangereikte technieken relatief sneller overnemen dan volwassenen.

Yoga kan o.a. bijdragen aan meer innerlijke rust, een betere concentratie, een betere nachtrust en een betere balans tussen spanning en ontspanning.

Groepsles

Een speelse bewegingsvorm in combinatie met mindfulness, ademoefeningen, creatieve expressie, voor alle kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Kinderyoga helpt een kind lichamelijk sterker te worden, balans te hervinden, te ontspannen en een veilige plek te creëren waar een kind zich altijd terug kan trekken als het dat even nodig heeft. Door middel van Hatha yoga afgeleide oefeningen, de inzet van mindfulness en creatieve verwerking leren kinderen ook mentaal krachtiger te worden en zelfbewustzijn op te bouwen. Het gaat niet om prestatie, maar om het (her)kennen van de eigen grenzen. Yoga is dan ook niet competitief ingesteld.

De yogagroepslessen zijn kleine groepjes met maximaal 4 jongens of meisjes. Binnen de groepjes wordt een indeling gemaakt naar ontwikkelingsleeftijd, er is een groepje voor jongens en meisjes van 6-9 jaar en 10-14. Doordat de kinderyogalessen aansluiten bij de belevingswereld van het kind, vinden kinderen yogales (over het algemeen) erg leuk en de kleine groepjes zorgen voor ervoor dat kinderen zichzelf durven zijn en zich veilig voelen. De visie ‘het kind mag zijn wie hij/zij is’ staat voorop en sluit aan bij het hier-en-nu principe van yoga. De manier van kijken naar het kind is holistisch. Yoga (Yuj) betekent verbinding en het is juist deze verbinding tussen het fysieke, mentale en emotionele element waar we in de kinderyoga aan werken.

Individuele yogales

Omdat niet elk kind in een groepsproces een yogaprogramma op maat aangeboden kan krijgen, kan het baat hebben bij individuele coaching d.m.v. kinderyoga. Vanuit het helend spelen met kinderyoga, uitgaande van de individuele behoefte en vraag van het kind, wordt een programma afgestemd op de ontwikkeling die het kind op dat moment doormaakt. Het kind wordt ontmoet vanuit zijn mogelijkheden en er wordt aangesloten op de belevingswereld van het kind, waardoor het kind zijn eigen ruimte en grenzen leert ontdekken en respecteren op een positieve en plezierige wijze.

Vanuit kindertherapeutische yoga wordt ervaringsgericht gewerkt vanuit lichaam en gevoel zonder lange uitleg of veel woorden te gebruiken. Regelmaat en herhaling spelen een grote rol in de opbouw van de sessies. Kinderen worden uitgenodigd om de oefeningen ook buiten de yogamat toe te passen. Herhaling draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

De yogalessen worden kindgericht aangeboden, passend bij de ontwikkelingsleeftijd van het kind. Door middel van beweging, visualisaties, spel en creatieve werkvormen maakt het kind contact met zijn/haar binnenwereld.

 

Trek je blote voeten aan en kom op je yogamat staan…