yoga

Kinder- & Tieneryoga

Kinderen staan in deze tijd aan veel prikkels bloot. Er zijn veel mogelijkheden om de aandacht naar buiten te richten onder invloed van activiteiten zoals tv, computer, telefoon, een overvloed aan keuzes en mogelijkheden. Kinderen reageren op deze hectische maatschappij op hun eigen wijze, wat zich kan uiten in druk gedrag of juist teruggetrokken gedrag, faalangst, weinig zelfvertrouwen, buikpijn- en/of hoofdpijnklachten, slaapproblemen.

De aandacht naar binnen richten voelt voor veel kinderen soms onbekend aan. Toch is dit belangrijk om te ervaren wie we zijn, wat we willen en wat we voelen, kortom om bij onze kern te komen. Veel kinderen vragen om handvaten om te reguleren en bij zichzelf te komen en te blijven.

Kinderen leven, meer dan volwassenen, in het hier-en-nu en niet in gisteren en de volgende week zoals dat bij menig volwassene het geval is. Ook hebben kinderen in hun ‘kortere’ leven minder blokkades opgebouwd en een sterk zelfregulerende kracht. Zo zijn zij meer in staat op een speelse manier technieken op te pikken en staan over het algemeen met hun spel en fantasie meer open voor veranderingen. Dit maakt dat zij de aangereikte technieken relatief sneller overnemen dan volwassenen.

Kinderyoga groepsleskinderyoga

Een speelse bewegingsvorm in combinatie met mindfulness, ademoefeningen, creatieve expressie, voor alle kinderen van 6 tot en met 16 jaar. Kinderyoga helpt een kind lichamelijk sterker te worden, balans te hervinden, te ontspannen en een veilige plek te creëren waar een kind zich altijd terug kan trekken als het dat even nodig heeft. Door middel van Hatha yoga afgeleide oefeningen, de inzet van mindfulness en creatieve verwerking leren kinderen ook mentaal krachtiger te worden en zelfbewustzijn op te bouwen. Het gaat niet om prestatie, maar om het (her)kennen van de eigen grenzen. Yoga is dan ook niet competitief ingesteld.

De yogagroepslessen zijn kleine groepjes met maximaal 4 kinderen. Doordat de kinderyogalessen aansluiten bij de belevingswereld van het kind, vinden kinderen yogales (over het algemeen) erg leuk en de kleine groepjes zorgen voor ervoor dat kinderen zichzelf durven zijn en zich veilig voelen. De visie ‘het kind mag zijn wie hij/zij is’ staat voorop en sluit aan bij het hier-en-nu principe van yoga. De manier van kijken naar het kind is holistisch. Yoga (Yuj) betekent verbinding en het is juist deze verbinding tussen het fysieke, mentale en emotionele element waar in kinderyoga de aandacht op is gericht.

Yoga kan o.a. bijdragen aan meer innerlijke rust, een betere concentratie, een betere nachtrust en een betere balans tussen spanning en ontspanning.

Lees hier meer informatie over de lestijden.

 

Trek je blote voeten aan en kom op je yogamat staan…