Meditatie: genot of worsteling?

Tegenwoordig weet iedereen wat meditatie of mindfulness is. Sommigen vinden het heerlijk om een week of meer in stilte te mediteren, voor anderen is het lastig om zelfs maar tien minuten te zitten. Is meditatie een talent of een vaardigheid? Hoe word je beter in mediteren?

In het Westen denken velen dat meditatie een vorm van diep nadenken of sterke concentratie is en gaan dan een worsteling aan met alle afleidingen. Ze denken dat ze verder komen door deze verstoringen te verdringen. Meditatie is de vijfde stap van de acht stappen op de yoga ladder. Een ladder stapje voor stapje opgaan is een stuk makkelijker dan meteen op de vijfde trede proberen te stappen. Als je je in de eerdere stappen al bevrijd hebt van slechte gedragingen, goed gedrag hebt aangeleerd en oude patronen hebt losgelaten, kun je je bewustzijn versterken. Met dit versterkte bewustzijn en bevrijd van ongewenst gedrag en oude patronen is meditatie een heel natuurlijke volgende stap om jezelf te leren kennen. Afhankelijk van hoe grondig je de eerste vier stappen hebt geïntegreerd, zal meditatie dus meer of minder een uitdaging vormen. Mediteer als je eraan toe bent om te gaan mediteren en forceer jezelf niet.

Als je zover bent om te starten met mediteren, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je ervaring te verbeteren. Ons denken is van nature nieuwsgierig en speels, maar dit kan een diepere kennismaking onderbreken. Zet voor je gaat mediteren eerst je denken in een lagere versnelling door ontspanningsoefeningen te doen. Als er verstorende gedachten opkomen, ga er dan niet op in, laat ze voorbij gaan. Een ander groot obstakel is dat er altijd wel iets anders te doen is dan mediteren. We komen er niet aan toe om te mediteren en als we er al aan toekomen, zijn we eigenlijk alweer bezig met wat we na de meditatie moeten doen. Onze dagelijkse beslommeringen zijn als een mist die we moeten wegdrukken om ruimte en helderheid te scheppen voor meditatie. We kunnen enkel mediteren als we met onze aandacht in het hier en nu zijn; niet als we bezig zijn met herinneren of plannen maken.

Als we deze eerste twee zaken onder de knie hebben is er nog een derde probleem. Het lastige is dat dit helemaal niet als een probleem ervaren wordt. Integendeel, over het algemeen is iedereen er heel blij mee. We hebben het hier over subtiele afleiding. Wanneer je dieper gaat mediteren, ervaar je een diepe rust en bevrijding. Het gelukzalige gevoel van harmonie, balans, acceptatie, vrede en bevrijding. Voor heel veel mensen geeft dit een behoorlijke euforische kick. Ze denken dat ze in een staat van verlichting verkeren, dat ze hun ego hebben afgelegd of zijn opgestegen naar een hoger niveau van bewustzijn. Deze staat van zijn is zo prettig dat je het gevoel kunt hebben dat je je doel bereikt hebt waardoor je niet meer verder gaat.

Meditatie is een kennismaking van jou met jezelf of iets of iemand anders. De euforische staat van balans en acceptatie is een noodzakelijke voorwaarde om de ander of jezelf echt te kunnen zien zonder oordelen, wensen of verwachtingen. Het is in deze staat van zijn dat je meditatie de beste vruchten af kan werpen. Om deze trede op je pad te volbrengen, is het de bedoeling dat je deze staat van zijn uiteindelijk probeert continu vast te houden; ook buiten je meditatiemomenten. Op deze manier ontwikkel je een meditatieve houding in je leven.

 

Bron: Yoga International – Han Ko Bicknese