klankmassage

Klankschalen

Waar komen klankschalen vandaan?

Klankschalen zijn afkomstig uit de Tibetaans boeddhistische gebieden in de Himalaya, India, Nepal en Japan. Klankschalen werden vroeger gebruikt als offerschaal in tempels of als schaaltjes voor voedsel. Ook nu worden ze nog gebruikt bij meditaties door monniken in kloosters.

Waarvan zijn klankschalen gemaakt?

Een klankschaal is gemaakt van verschillende soorten metaal. Voornamelijk van koper en tin. Vaak wordt verteld dat klankschalen uit zeven verschillende soorten metaal bestaan en dat ze worden geklopt met de hand, maar de meeste klankschalen worden machinaal vervaardigd. Desalniettemin zijn klankschalen prachtige schalen die mooie klanken produceren. In mijn praktijk maak ik gebruik van diverse klankschalen, tibetaanse klankschalen uit Nepal en therapeutische klankschalen van Peter Hess. Als de klankschalen worden aangeslagen ontstaan er harmonieuze klanken die resoneren met elkaar. Elke klankschaal heeft een eigen specifiek geluid.

Wat is klankschaalmassage?

Bij klankschaalmassage worden klankschalen op en naast het lichaam geplaatst.klankschalen
Als een klankschaal die geplaatst is op het lichaam, wordt aangeslagen ontstaan klanken en trillingen. Deze trillingen zijn voelbaar in het lichaam en zorgen voor een zachte massage. De mooie klanken en trillingen werken diep in op ons lichaam. Aan de werking liggen natuurkundige wetten ten grondslag. Als een steen in het water valt, ontstaan er kringen die zich over het wateroppervlak verspreiden. Elke watermolecuul wordt in beweging gezet. Tijdens een klankmassage gebeurt er als het ware hetzelfde in ons lichaam dat voor ca. 70 % uit water bestaat. Met zijn veelvuldige frequenties en zachte trillingen zorgen de klankschalen voor een massage op celniveau.

Wat is het effect van klankschalen?

Elke keer weer ervaren mensen in de praktijk dat de klanken van klankschalen rustgevend werken. Door de subtiele klanken en boventonen verbetert de ontspanning en ontstaat meer ruimte voor acceptatieprocessen of wordt een troostend en beschermend gevoel ervaren. Mensen ervaren ruimte, beweging of stroming in het lichaam. Ruimte voor heling, inzichten of nieuwe ideeën. De verstilling die gevoeld wordt brengt je meer in contact met jezelf.

Toepassing van klankschaalmassage

Klankschalen worden o.a. toegepast in meditaties vanwege de rustgevende klanken en zorgen voor een diepe ontspanning op lichamelijk en geestelijk niveau. Een klankschaalmassage kan o.a.  ondersteunend werken bij:

– psychische overbelasting
– het leren ontspannen
– het herstelproces na een burnout
– slaapproblemen en vermoeidheid
– het leren verminderen van stress

Je bent je meer bewust van hoe je lichaam reageert op spanning en hoe je hier op tijd op kan inspelen door deze spanning in je lichaam te verminderen.