Hoe je je ontspanning en bewustzijn kunt verbeteren

Heb jij soms het gevoel dat alles aan je trekt, dat iedereen en alles iets van je wil? De maatschappij is een alles opslokkend mechanisme zonder geweten. Sociale druk, werk, verwachtingen van anderen, er zijn zoveel ongeschreven regels en verplichtingen waarvan we zelf vinden dat we er aan moeten voldoen. Eigenlijk zijn we altijd alleen maar bezig. We zijn altijd iets aan het doen.

Zelfs op de bank kijken we televisie of zitten we met een telefoon in onze handen. We zijn onbewust continu ergens actief mee. Niks doen is uit, niks doen is zó uit dat we zijn vergeten hoe het moet. En dat is behoorlijk ernstig want niks doen brengt je juist zoveel.

Het geeft je tijd de dag te evalueren, jezelf te reflecteren en alle gebeurtenissen van de dag te verwerken. De tijd nemen om niets te doen zorgt er dus ook voor dat je voorkomt dat je negatieve energie opbouwt. Het kan zelfs stress, overspannenheid en lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en darmsyndromen voorkomen.

Rust en ontspannenheid is van levensbelang om in contact te blijven met je eigen gedachten en gevoel. Met onzderstaande tips maak je iedere dag tijd voor jezelf vrij om even helemaal niets te doen, heel bewust.

Tips die je bewustzijn en ontspanning verbeteren:bewustzijn

1 Plan een tijdloos moment in

Plan iedere week een paar uur in waarin je zonder horloge, telefoon en klok niks gaat doen. Ga het bos in, op een bankje van de natuur genieten. Ga thuis eens uit het raam staren en neem de energie van het huis in je op. In het begin voelt dit gek. “Wat ben ik aan het doen? Ik heb hier helemaal geen tijd voor, ik moet nog dit en dat.” Negeer dat. Laat die gedachten voorbijgaan. Zie ze als filmpjes die langskomen. Accepteer ze, maar besteed er verder geen aandacht aan. Laat alles gewoon zijn. Als je doorzet, wordt je beloond met een ultiem gevoel van blijdschap. Gewoon omdat je bent en niet doet. Heerlijk. Als je de tijd loslaat, kun je echt aanwezig zijn bij jezelf.

2 Doe dingen bewust

De meeste taken die wij gedurende de dag uitvoeren, doen we onbewust. Ja, we zijn er wel bij, maar niet met onze volle aandacht en bewustzijn. Het doen van de was bijvoorbeeld, autorijden, een vergadering bijwonen, scrollen door social media, een broodje eten. Het gebeurt allemaal terwijl er andere gedachten overheersen. Probeer je eens te concentreren op wat je werkelijk op dit moment aan het doen bent. Er gaat een wereld voor je open. Je zult je bewust zijn van je ware leven en niet van het leven in je hoofd.

3 Afwisseling en bewustwording

Zorg in je dagelijks leven voor afwisseling en een super alerte blik. Dit maakt je bewuster van je gewoontes, je gedachten én je omgeving. Dit werkt vooral goed als je het implementeert in die dingen die je iedere dag doet en waar je niet onderuit komt. Poets je tanden eens met je andere hand. Fiets met de kinderen naar school via een andere route. Observeer je collega’s, hoe behandelen ze elkaar? Wat zijn dingen die je partner iedere dag op dezelfde manier doet? Hoeveel koppen koffie drink je per dag? Tel het aantal stappen naar de auto. Wees aanwezig en alert in je eigen leven!

4 Focus op positiviteit

Dit klinkt zo makkelijk maar het gaat zo makkelijk fout als je het niet je volle aandacht schenkt. Focus op al het positieve, mooie en goede om je heen. Schrijf het desnoods op. Een vogeltje dat op een tak landt. De vrolijke blik van een vriend als je binnenkomt. Een meneer die een mevrouw voorlaat in de file. Een metselaar die met liefde en perfectie een huis bouwt. De groenteman die zijn citroenen stapelt. Twee honden die elkaar begroeten. Focus op de liefde en de rest zal verbleken.

Met deze vier tips kun je direct aan de slag. Zo kun je vandaag nog je bewustzijn en ontspanning verbeteren. Welke tip ga jij gelijk uitvoeren? Of heb je misschien ook een goede tip?

 

Bron: nieuwetijdskind Magazine