Hoe herstel je van een stressvolle week

Hèhè, bijna weekend. Heb je een druk weekje gehad? Zorg ervoor dat je snel de stress van je af laat glijden en jezelf voldoende op kan laden om weer vers aan je werkweek te beginnen. Hoe doe je dat? Wij hebben 10 tips voor jou.

1 Zorg dat de “aan” knop “uit” kan

Wat je kan helpen om te ontspannen is het afsluiten van allerlei prikkels, zoals telefoontjes, what’s app berichten en social media. Plan 1 of 2 momenten op de dag waarop je tijd neemt om je telefoon te checken maar leg hem verder weg. “Offline is the new luxury!”

2 Vier het begin van je weekend

Yes, vrijdag avond! Vier het weekend door iets waar jij blij van wordt. Lekker uit eten met je partner, een lekker drankje drinken of een weldadig bad. Zo begin je het weekend ontspannen, in de wetenschap dat je de komende 2 dagen weinig “moet”. Heerlijk toch?

3 Verlaag je verwachtingen

Als jij hele hoge verwachtingen hebt van je weekend, kan het alleen maar tegen vallen. Als jij 10 verschillende dingen wilt doen en er lukken er maar 7, voel jij je waarschijnlijk ontevreden. Terwijl jij je er 5 voorneemt, en er lukken er 7 je veel meer tevreden zult voelen.

4 Doe 1 ding tegelijkertijd

Probeer je te focussen op 1 activiteit tegelijkertijd en zorg dat je hier met je aandacht bij bent. Multitasken, het doen van meerdere taken tegelijkertijd, lijkt vaak handig maar onderzoek wijst uit dat dit juist vaak inefficiënt is en veel meer tijd kost. Dit omdat je niet goed kunt focussen als je jouw concentratie steeds moet verleggen.

5 Luister naar je lichaam in plaats van naar je hoofd

Als je gestresst bent, is je hoofd vaak vol met gedachten en gepieker. Herken dit als signalen  van stress en verleg dan je aandacht juist naar je lichaam. Waar heeft je lichaam behoefte aan? Verwen je lichaam met voldoende slaap, gezonde voeding, beweging, een warm bad etc.

6 Doe iets spontaans

Als je bovenstaande tips in acht neemt, is er vast wat ruimte in je weekend om iets spontaans te doen. Ga een stuk fietsen zonder bestemming, en kijk eens op wat voor mooie plekjes je terecht komt! Of stap in de auto en ga een plek bezoeken die je nog niet kent. Of, als je zin hebt in gezelligheid, organiseer een spontane borrel voor je vrienden. Spontane activiteiten geven vaak veel energie, omdat je er geen verwachtingen bij had.

7 Ga lekker schuddebuiken

Ben je geïrriteerd en prikkelbaar? Probeer er dan de humor van in te zien door de nodige zelfspot. Sowieso is lachen een hele goede remedie tegen stress. Lachen ontspant je spieren en het reduceert stresshormoon cortisol. Zoek dus mensen op met humor met wie je lekker kunt schuddebuiken. Overigens is het vaak al genoeg om je mondhoeken naar boven te krullen. Dat stimuleert je lachspieren en je hersenen maken er de bijbehorende gelukshormonen bij aan. En daar wordt je vanzelf vrolijk van!

8 Niet te veel van je ritme afwijken

Probeer niet te veel van je vaste ritme af te wijken door enorm te gaan uitslapen in het weekend. Hier zul je niet veel fitter van worden, of jezelf juist beroerder van voelen. Ga gewoon een aantal dagen iets eerder naar bed. Als de nieuwe werkweek weer begint, probeer dan structureel wat meer te slapen.

9 Ademen door je buik

Voel jij je in je weekend gestresst en opgejaagd, onderzoek dan eens bij jezelf hoe je adem haalt. Adem je door je buik of door je borst? Door je buik kun je veel dieper ademhalen dan door je borst, en dit levert veel meer ontspanning op dan door je borst te ademen. Voel jij je benauwd en kortademig, probeer dan eens een adem meditatie. Via YouTube zijn er veel goede oefeningen te vinden waarbij je aan de hand van een geluidsfragment aan de slag kunt gaan met jouw ademhaling.

10 Zorg voor een opgeruimd huis

Veel rommel in je huis geeft ook veel gerommel in je hoofd. Rondslingerende spullen en overvolle kasten vragen iedere keer aandacht als je ze in je ooghoeken ziet. Probeer daarom je huis aan het begin van je weekend aan kant te hebben, zodat dit geen energie van je slurpt.

 

 Bron: onlineplatform Competencer