6 redenen waarom yoga goed is voor kinderen

Yoga voor kinderen en tienerskinderyoga You Sound

Zit jouw kind al op yoga? Yoga wordt steeds populairder onder volwassenen, en dit is goed! Maar juist onder de jonge generatie kan yoga heel veel toevoegen aan de basis(-opvoeding). Vandaar dat ik een lijstje heb gemaakt met 6 redenen waarom yoga goed is voor kinderen.

Zelfbewustzijn

Tijdens yoga staan twee dingen centraal: zelfacceptatie en ervaren dat je goed bent zoals je bent. Door de zachte en vriendelijke toon van yoga voelen kinderen zich veilig en durven ze zich open te stellen voor zichzelf. Door verschillende oefeningen en meditaties leert een kind hoe het lichaam werkt en dat je spanning los kan laten. En vooral dat je spanning los kunt laten.

Focus van de mind

Bij yoga gaat het ook om concentratie. Er zijn verschillende yogastromingen waarbij de nadruk gelegd wordt op het vergroten en versterken van concentratie. In het Westen, onze wereld, doen wij veel activiteiten met ons brein. Er wordt veel concentratie van ons geëist.

Tijdens kinder- en tieneryoga stimuleren we de concentratie door middel van concentratiespellen. Hierbij activeren we het brein (de geest) om zich op 1 punt te richten. We doen dit vanuit rust. Door op jonge leeftijd kinderen kennis te laten maken met meditatie, kunnen ze al vroeg leren zich volledig te focussen. Hier hebben ze levenslang profijt van.

Het is goed voor het fysieke lichaam

Kinderen hebben veel energie. Meer energie dan volwassenen. Op school wordt er van ze verwacht dat ze opletten, stil zijn en stil zitten. Yoga kan dus ook een uitlaatklep zijn. Door te werken aan de lenigheid en kracht, kan een kind ontspannen en ontladen.

Fantasie & creativiteit

Herken je dat? Hersenmoe? Of steeds maar weer dezelfde gedachten hebben over van alles wat je nog moet doen? Kinderen hebben hier ook steeds meer last van, omdat alles ook voor hen steeds bepaald wordt. Even stil zitten, kijken en helemaal niks doen is iets waar geen tijd meer voor vrijgemaakt wordt. Voor kinderen is het erg belangrijk om de hersenen even op pauze te zetten, want dit stimuleert hun vermogen te fantaseren.

Bij Yoga besteed ik veel aandacht aan de fantasiewereld van kinderen. Wat ik heb gezien is dat het kinderen soms niet lukt om te fantaseren. Ze blokkeren, zijn onzeker of durven niet. Ik daag ze dan uit en moedig ze aan om hun eigen wereld te creëren. De kinderen krijgen de mogelijkheid om elke les te tekenen. Geen regels en geen kaders. Ze zijn dan het creatieve kind met een vrije fantasie.

Gezond voor het lichaam

Door bepaalde yogahoudingen worden op natuurlijke wijze afvalstoffen afgevoerd. Hierdoor wordt het lichaam van binnen ook gereinigd. Voor volwassenen heb je speciale detoxhoudingen, hier zijn ook kinderyoga varianten van. Er gebeurt van alles in het lichaam van een kind tijdens yoga, zo worden bijvoorbeeld ook de organen gemasseerd. Hierdoor kunnen blokkades loskomen, waardoor het kind nog intensiever de ontspanning zal voelen.

Compassie

Tijdens de les ervaren kinderen dat een yogahouding niet lukt of dat iemand leniger is. Door met compassie ernaar te kijken ervaar je het niet als falen. Je leert accepteren dat het is zoals het is.

Kinderen kunnen dit oefenen op hun eigen yogamat in een oordeelvrije omgeving. Compassie op de yogamat is compassie overal! Compassie begint bij jezelf. Kinderen die al vroeg met yoga beginnen leren met compassie naar zichzelf en de wereld kijken. Kinderen zijn onbevangen en kunnen dit daarom juist snel oppikken.

Genoeg reden waarom kinder- en tieneryoga zo belangrijk is. Ben jij het hier ook mee eens? Gun jouw kind ook een fijne basis, kom eens langs om een les yoga mee te doen. Kijk voor meer informatie bij kinderyoga.