Wat is fascie

Fascie is een drie dimensionale bindweefselstructuur die net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het is het deel van het menselijk bindweefsel waarin spanning kan worden opgebouwd en het doordringt en omringt alle organen, spieren, botten en zenuwvezels.

De fascie heeft een golvend en elastisch karakter en heeft een sterk elastisch adaptief vermogen te vergelijken meteen katapult. In gezond bindweefsel wordt bijna alle elastische rek omgezet in kracht.

De functie van de Fascie

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar dit fascinerende onderdeel van ons autonome zenuwstelsel. Deze onderzoeken wijzen uit dat de fascie een belangrijke en wellicht cruciale rol speelt bij verschillende functies in het lichaam. Zo wordt de fascie in relatie gebracht met de volgende functies:

  1.             Mechanische steun, stabilisering en beweging;fascie
  2.             Verdediging tegen giftige en lichaam oneigen stoffen;
  3.             Stofwisseling tussen bloed en organen;
  4.             Krachtoverdracht naar omliggende structuren;
  5.             Krachtgeleiding via ligamenten of peesvliezen;
  6.             Fixatie van de huid in onder andere gezicht, voetzool en handpalm;
  7.             Bescherming tegen druk;
  8.             Scheiden van structuren.

 

Fascie en water

Water is een belangrijke component van bindweefsel. Bijna 70% van de gezonde fascie bestaat uit “water“. Dit water wordt gebonden aan Hyaluronzuur en Proteoglycanen met een sterk waterbindende capaciteit.

Deze “coating” van water draagt bij aan de glijbaarheid van de fascie. Er ontstaan gel-achtige waterreservoirs die onder andere afhankelijk zijn van de werking van het bloed- en lymfesysteem, de hartpomp en de spierpomp. Bewegen is dus essentieel om de glijbaarheid van weefsel te onderhouden.

Inactiviteit en veroudering hebben beide effect op de bindingskwaliteit van water in het bindweefsel. Vrijgekomen afvalstoffen maken het water “vuil”. Vervuild water wordt minder gebonden, waardoor het dehydratie- of verouderingsproces meer kans krijgt. Lagen worden minder glijbaar en kunnen verkleven.

Fasciepijn of spierpijn?

50% van de spier bestaat uit bindweefsel. Er is aangetoond dat de fascie een cruciale rol speelt bij beginnende spierpijn na excentrische oefening (Schleip). Wat in de volksmond spierpijn wordt genoemd komt in feite dus voort uit een irritatie en mogelijk beschadiging van het bindweefsel in de spier. De weefsels rondom de spieren bevatten namelijk 6x meer zenuwuiteinden dan de spiervezels zelf.

Wat kun je zelf doen?

Ervoor zorgen dat de fascie goed gehydrateerd blijft, door o.a. het vochtgehalte op peil te houden, drink voldoende gedurende de dag. Probeer zoveel mogelijk te bewegen, je hoeft niet actief te gaan sporten, wandelen in de buitenlucht, zwemmen of yoga zijn erg effectief om je fascie soepel te houden. Heb je gevoelige of pijnlijke plaatsen in je spierweefsel rol dan met een balletje of een foamrol rustig over de pijnlijke plek, voer de druk langzaam op. Masseer jezelf, of laat je masseren, een cuppingmassage of een bindweefselmassage zijn hier erg geschikt voor.

 

Bron: spierinzicht.com