1) De kunst van het loslaten.
Een belangrijke voorwaarde voor innerlijke rust is het vermogen om los te laten. Zo zijn we ons vaak niet bewust hoe destructief bepaalde emoties zijn en onze innerlijke rust kunnen verstoren.
Als je maar lang genoeg boos bent, wordt je vanzelf ziek. De bekende auteur Eckhart Tolle heeft het in zijn boek de ”Kracht van het nu” over een pijnlichaam. Dat is een gebiedje van negatieve energie dat zich ophoopt in het lichaam en op een gegeven moment groter wordt wanneer je maar blijft malen of boos bent. Het is verstandig om gevoelens van boosheid los te laten.
Een aantal manieren om sneller los te laten zijn:
1) Iets vasthouden is energie vasthouden. Door goed op je ademhaling te letten, kun je beter loslaten. Iets vasthouden kan voortkomen uit een te grote controle behoefte. Wees je hiervan bewust en stel jezelf de vraag: ‘In hoeverre dient mij dit nog?” Cultiveer positieve emoties zodat gedachten die ervoor zorgen dat je iets vasthoudt minder kans krijgen.
2) Je bewust worden van beperkende overtuigingen
Ook beperkende overtuigingen kunnen je innerlijke rust verstoren. We bouwen ons leven op een fundament van overtuigingen. Sommige van deze overtuigingen dienen ons, andere niet. Een probleem wordt het wanneer oude of onbruikbare overtuigingen zo sterk zijn geconditioneerd, zodat je je niet meer vrij voelt.
Een aantal voorbeelden..
Er is je verteld in je jeugd dat wanneer je altijd klaar staat voor een ander je een goed mens bent. Je bent daarin doorgeschoten. Je bent er voor iedereen, behalve voor jezelf. Omdat je niet aan de verwachting van je ouders kon voldoen ben je uit onzekerheid een perfectionist geworden. Je hebt de overtuiging: “het moet perfect zijn anders is het niet goed” Onbewust beroof je jezelf van veel levensvreugde door deze overtuiging.
Je werd op school gepest en bouwde daarom een emotionele muur om je heen waardoor je in jouw volwassen leven moeite hebt met het aangaan van een relatie. De overtuiging `ze willen me pijn doen´ zit in je DNA gegrift. Hoe gevoeliger je bent hoe dikker deze muur vaak is.
Je haalde vroeger met de wiskunde slechte cijfers en daardoor heb je jezelf aangepraat dat je niet de slimste bent. (Dat je in andere vakken wel goed was ben je vergeten)
Wat al deze niet dienende overtuigingen gemeen hebben is dat ze destructief zijn. Op de een of andere manier beperken ze je in je vrijheid waardoor het voelt alsof je niet genoeg `lucht` hebt in je leven. Op emotioneel niveau creëert dit een pijnlichaam.
3) Meer innerlijke rust door het ontwikkelen van je emotionele intelligentie.
De term Emotionele Intelligentie (EI) is in het leven geroepen door de Amerikaanse psycholoog Daniel Goldman. Volgens hem is EI het vermogen om emoties te herkennen, te accepteren en er zodanig mee om te gaan dat we ze niet onderdrukken. Hoe groter dit vermogen hoe minder snel emoties je uit balans brengen.
Emotionele Intelligentie is ook een van de belangrijkste voorspellers voor geluk en een liefdevolle relatie met jezelf en anderen. Alhoewel EI gedeeltelijk erfelijk is, kun je het ook ontwikkelen. Een krachtige manieren om je EI verder te ontwikkelen is door het trainen van je concentratie. Wanneer we een zwakke aandachtsspanne hebben, raken we sneller emotioneel uit balans. We springen van de hak op de tak van de ene na de andere gedachte en geven deze betekenis wat voor een emotie zorgt. Een proces dat je innerlijke rust verstoort.
Zeker in de wereld van vandaag, waar e-mails, Facebook berichtjes en smsjes onze concentratie onderbreken. Als ik aan het werk ben zet ik alle afleidingen op stil zodat ik mij op mijn werk kan richten. Wat mijn ‘aandachtspier’ ook enorm heeft versterkt is meditatie. Ik raad je aan om hiermee te oefenen en echt, je gaat zien dat je de wereld door een andere bril bekijkt.
Goed, we zijn aan het einde gekomen van deze nieuwsbrief. Ik vind het in ieder geval super interessante materie en hoop jij ook;-)
Gezonde groet,
Ir. ing. Mohammed Boulahrir
Orthomoleculair therapeut, health coach & trainer