Hoe voorkom je dat je opbrandt?

Burnout steeds meer mensen krijgen te maken met burnoutklachten. Wil je een burnout voorblijven dan is het belangrijk om op tijd te luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft. Nee, je hebt geen rugpijn omdat je verkeerd getild hebt. Ja misschien was dat de druppel, maar lang voordat jij een verkeerde beweging hebt gemaakt, was je lichaam al kracht aan het verliezen. Energie aan het verliezen. Tijd om die energie in de gaten te houden.

Als je keuzes maakt in wat echt belangrijk voor je is, komt de energie terug;
    1. Breng in kaart wat het probleem is. Let er eens op of en hoeveel gesprekken je voert in je hoofd. Blijf je bijvoorbeeld steeds bedenken wat je had moeten antwoorden op die ene opmerking van je leidinggevende? En met wie voer je die gesprekken? Met steeds dezelfde persoon, of met meerdere personen? Waar gaan ze over? Zo kom je erachter of je je miskend voelt door een ander.
    2. Praat met degene door wie je je niet meer gezien voelt. Alleen zo kom je erachter of de beelden in je hoofd kloppen met de werkelijkheid. Bedenk van tevoren een vraag om het gesprek mee te beginnen, bijvoorbeeld: wat denk je over mij? Of: wat verwacht je van me? Luister eerst aandachtig en reageer niet. Laat de ander vervolgens diezelfde vraag aan jou stellen. Daarna kun je uitwisselen wat wel en niet klopt. Misschien verwacht die ander wel helemaal niet dat je altijd extra taken op je neemt.
    3. Benut je talenten meer. Als je het gevoel hebt dat je nog maar weinig energie uit je werk haalt, kun je het beste proberen je werk zo in te richten dat je je talenten meer benut. Dat lukt vaak met bezigheden die weinig moeite kosten, maar die wel veel energie opleveren. Wat je níet moet doen, is proberen te ontwikkelen waar je niet goed in bent: dat kost veel moeite en de kans dat het lukt is heel klein. Zoek naar manieren om hetzelfde resultaat op een andere manier te bereiken: moet je een tekst schrijven over je nieuwe idee, maar is schrijven niet je sterkste kant? Maak er dan een presentatie van.
    4. Doe iets waar je energie van krijgt. Als je uitgeput bent, is het logisch dat je het liefst thuis op de bank zit. Maar: dan doe je niets waar je energie van krijgt. Als je keuzes maakt in wat echt belangrijk voor je is, komt de energie terug. Dat kunnen ook dingen buiten je werk om zijn, bijvoorbeeld verhuizen naar een rustigere plek, of meer tijd doorbrengen met je partner of vrienden.
    5. Praat met iemand. Als je (nog) niet weet wat je echt belangrijk vindt, praat dan met iemand die je vertrouwt – liefst buiten het werk – of met een goede coach of psycholoog over de volgende vragen:
      • Wat is je talent? Waar ben je goed in? Wat zijn successen waar je trots op bent?
      • Stel: je bent tien jaar ouder en geeft een feest omdat je zo blij bent met de afgelopen tien jaar. Waar zou je dan over vertellen?
      • Als je uitgaat van wat je wilt vertellen over tien jaar, op welk vlak dienen zich dan keuzes aan?

 

Plaats een reactie