Tips om je accu op te laden

Te lang achter de computer? Je weet het, er komt steeds minder uit je handen. Te lange dagen? De accu raakt langzaam maar zeker leeg. Al jaren hetzelfde werk? De lol in je werk daalt en daarmee ook de kwaliteit. Kortom: je moet permanent investeren in accu-onderhoud, anders krijg je vroeg of laat een burn-out.

Hierbij gaat het om kortetermijnactiviteiten, maar er is ook nog een benadering voor de langere termijn nodig. Want blijven doen wat je altijd al deed, is makkelijk en veilig, maar je komt ook niet verder. Je moet je ook ontwikkelen. Mooi woord, ontwikkelen. Wat komt er dan onder die wikkels vandaan? Steeds meer van jezelf, van je bestemming, van wie je echt bent.

Kortetermijnonderhoud lijkt gemakkelijk, is best duidelijk en in de praktijk al moeilijk genoeg. Niet nog ‘s avonds achter een fel verlicht beeldscherm zitten. Goed voor je gezondheid zorgen, veel bewegen, goed eten en slapen. Constant kiezen voor zo eenvoudig mogelijk, daardoor neemt de druk op de ketel af. Veel tijd samen met familie en vrienden dingen doen. Nog een belangrijke component waar je jezelf echt mee voedt: cultuur opsnuiven, liefst ook zelf doen, muziek maken, tekenen, schilderen, zingen, museum bezoeken, toneel, theater of een boek lezen en de elektronica uit.

En nu de lange termijn.
Je kunt niet weten waar het leven je brengt maar zeker is dat je pakweg iedere zeven jaar in een andere fase van je leven komt. Wat je ook doet, op een goed moment verschuift je belangstelling. Andere zaken worden belangrijker. Dat is een geleidelijk, glijdend proces als je het de ruimte geeft. Het wordt een schokkerig proces met conflicten, drama’s en burn-out als je de ontwikkeling tegenhoudt. Dat blokkeren is begrijpelijk. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt. Het lijkt dus veilig om te blijven hangen. Maar geleidelijk aan kom je dan klem te zitten. Hoe kun je dit voorblijven?

  1. Plan systematisch ruimte in voor ontwikkeling. Praat met een coach, volg een opleiding, bezoek seminars: verbreed je horizon. Kernvraag hierbij is: hoe kan ik het beste mijn specifieke talenten inzetten?
  2. Volg de natuur, ook in je werk. Midwinter en midzomer zijn reflectiemomenten, denk in halve jaren vooruit. Kijk nu alvast heel concreet naar de periode na de zomer en realiseer je ook dat je dan het nieuwe jaar kunt voorbereiden. En hoewel je niets zeker weet, heb je zo toch een jaarplan, en maak er meteen een meerjarenplan van. Schrijf het op en kijk er zo af en toe naar. Het helpt je echt. De koers veranderen in de loop van de rit, prima, maar weet wel waar je heen wilt.
  3. Stel langetermijndoelen. Waar wil je zijn over zeven jaar? Knip dit in kleine stukjes. Wat is er dan nu al voor nodig? Begin nu, omdat alles begint met een eerste stap. Ooit schreef Marinus Knoope het bijzondere en inspirerende boek De Creatiespiraal. Hoe krijg je jouw dingen voor elkaar? Het gaat niet vanzelf, maar je kunt ook niks forceren.
  4. Zorg voor je innerlijke rust en dus kracht. Dit is een spirituele component. Ergens begrijpen we dat we er niets van begrijpen. Waar het leven vandaan komt? Wat was er voor de big bang? Vaag hebben we enig besef van energie en trilling. Ergens moet er een bron zijn, in jou, in mij, in alles. Deze bron onderzoeken helpt je. Het gaat niet om de antwoorden, maar om het onderzoek.
  5. Cultuur. Deze keer gaat het om de grote verhalen, van Homerus tot de bijbel, van Zhuang Zi tot Bhagavad Gita. De grote verhalen die je terughoort bij de grote componisten, muziek die ontroert. Voedsel voor je geest en je hart.
  6. Dit is de leukste. Ga op zoek naar het spel in alles. Van koken tot en met je administratie. Zoek het plezier erin, de schoonheid, de bevrediging die het oplevert. Maak het mooi en waardevol. Dit klinkt mindfulness-achtig, en dat is het ook. Wat kun je ervan leren? Wat is er goed aan? Wat brengt het je? En ook al is het tegenslag, het is je toch al overkomen, je kunt er beter het beste van maken. Je vijanden zijn immers je beste leraren.

Plaats een reactie