Hoe ga jij om met werkstress? Ongeveer de helft van de medewerkers vindt dat hij of zij teveel met zijn of haar werk bezig is. Hierdoor kunnen zij minder tijd aan hun hobby’s, hun relatie of kinderen besteden. Veertig procent van de ondervraagden zegt daardoor ook minder gelukkig te zijn. Dit zijn de resultaten van een onderzoek wat de Daily Mail uitvoerde onder 2.000 medewerkers met een full time baan.
Veel van de geïnterviewden voelen zich niet goed door de lange (werk)dagen, te weinig tijd om goed te eten, door het slechte slapen. Voor meer dan de helft van de geïnterviewden is het lastig om een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé en daardoor hebben zij last van stress. De rest van de geïnterviewden is zelfs met het werk bezig vanaf het moment dat zij uit bed stappen. En één vierde van de geïnterviewden is ‘s avonds vlak voor het slapen gaan nog met zijn of haar werk bezig.
Meer dan de helft van de geïnterviewden heeft het gevoel dat hun werk een slechte invloed heeft op hun gezondheid en hun relatie. Een derde van de geïnterviewden zou graag meer tijd spenderen met hun kinderen.
De geïnterviewden sliepen slechts 6,5 uur per nacht en ontwikkelden slechtere eetgewoontes. Het aantal uur nachtrust dat je gemiddeld nodig hebt is 8 uur, dus dat is elke nacht 1,5 uur te weinig. Door stress kun je slechter in slaap komen of slecht doorslapen. Op die manier neemt de lengte en kwaliteit van je slaap af. Het gevolg hiervan is dat 40 procent van de vrouwen en 34 procent van de mannen veel koffie gaat drinken en zoete snacks gaat eten omdat ze denken dat dit hun de energie geeft om de dag door te komen. Maar dit is en niet waar en niet gezond.
Probeer werkstress te voorkomen. Heb je eenmaal met werkstress te maken, zorg dan dat je het oplost en het niet mee naar huis neemt. Ook op het werk is stress niet altijd te voorkomen en dat is ook niet nodig. Tijdelijk is er niets mis met een beetje stress, het zet je juist aan tot actie, je bent scherper en krijgt meer gedaan dan anders. Dit hou je echter niet heel lang vol, dus zorgt dat dit tijdelijk is.
Let op de stress signalen zoals; onrust, vermoeidheid, gespannenheid, moeite om je te concentreren, een opgejaagd gevoel, sneller geïrriteerd zijn, slecht slapen en in je vrije tijd nog met je werk bezig. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen dezelfde klachten heeft, dit maakt stress ook zo ongrijpbaar. Vraag je af welke klachten jij herkend. Als je te lang rond blijft lopen met stress kan dit chronische stress worden, die overgaat in overspannenheid en uiteindelijk brand je op, ook wel de burn-out genoemd.
Wees voorbereid op weerstand van collega’s of leidinggevende, als jij maatregels gaat nemen om jouw stress te verminderen. Je collega’s en leidinggevenden zijn waarschijnlijk niet gewend dat je ooit “nee” zegt. Ze weten niet beter dat je altijd alles aanpakt, dus ze kunnen verrast zijn als je dat nu niet meer gaat doen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gezondheid en als jij het gevoel hebt dat de stress te veel is geworden, is het verstandig om naar je lichaam te luisteren.
Dertig procent van de geïnterviewden denkt de situatie niet meer te kunnen veranderen, dit is echter een valkuil! Ze hebben het gevoel dat ze zich beter gaan voelen als ze minder gaan werken, gezonder gaan eten en vaker zouden sporten, maar hebben niet het gevoel dit te kunnen veranderen. Dit is natuurlijk wel mogelijk!
5 tips om werkstress aan te pakken:
- Bespreek je werkstress met je leidinggevende, maak samen een plan om de werkdruk aan te pakken;
- Zorg dat je gezond eet en drinkt. Dit zal je lichaam voorzien van de voedingstoffen die het nodig heeft om de stress op lichamelijk niveau aan te pakken;
- Neem je vermoeidheid serieus. Neem meer rustmomenten;
- Slaap voldoende. Zorg voor een voldoende en kwalitatief goede slaap;
- Maak aan het einde van de dag een takenlijstje. Zodat je niet hoeft te onthouden wat je de dag erna moet doen en je echt kunt genieten van je vrije avond.
Kortom als je je goed wilt voelen, je relaties je dierbaar zijn, je graag een goede nachtrust wilt en een goede gezondheid, zorg je dat je je werkstress oplost. Zoek naar een oplossing, er is altijd iets aan te doen. Gezonde voeding helpt je lichaam om de stress aan te op te lossen. Door blijven lopen met stress kan leiden tot een burn-out, en neem van mij aan, die wil je voorkomen!
Bron: N. Noorlander- N-balans.