Weg met stress
Tips om stress aan te pakken
Iedereen ervaart stress. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid voor een belangrijke klus of gebeurtenis. Zodra de gebeurtenis voorbij is, neemt de stress weer af en kunnen het lichaam en de geest zich weer herstellen. Dit is een normale, gezonde stressreactie.
Maar wanneer wordt stress ongezond en wat kun je doen om ongezonde stress te voorkomen?
Stress heeft te maken met de hoeveelheid spanning of druk die we ervaren. Wanneer de eisen die aan je worden gesteld (of die je aan jezelf stelt!) overeenkomen met wat je aankunt, spreken we van gezonde spanning of gezonde stress. De draaglast (de belasting) en de draagkracht (de belastbaarheid) zijn dan met elkaar in evenwicht. De draaglast wordt gevormd door factoren en eisen uit je omgeving die spanning veroorzaken. We noemen dit dan ook wel belastende omstandigheden. De draagkracht wordt bepaald door je mogelijkheden om stress te voorkomen en er mee om te gaan.
De problemen ontstaan wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt. Of je hebt het heel druk. Hierdoor wordt de draaglast groter. Maar het kan ook zijn dat je moe of ziek bent, waardoor je draagkracht vermindert. De eisen die aan je gesteld worden zijn groter dan je aankunt.
Heb je last van stress of wil je stress voorkomen? Lees dan deze tips om stress aan te pakken:
Krijg inzicht. Veel mensen weten van zichzelf wel waar ze stress van krijgen. Neem een moment de tijd om op te schrijven wat stress veroorzaakt. Wat kost je veel energie, en wat kun je daar eventueel aan veranderen.
Maak tijd voor leuke dingen. Schrijf ook op wat je juist energie geeft, zoals wandelen, een goed boek lezen, een vriendin bellen, of lekker koken. Maak daar iedere week tijd voor vrij.
Stel prioriteiten. Als je het fijn vindt kun je de dingen die je nog wilt doen opschrijven. Voor veel mensen geeft dit overzicht. Maak een onderscheid in zaken die ‘nu’ moeten gebeuren en zaken die best nog even kunnen wachten. Vaak blijkt dat veel taken die in je hoofd zitten niet direct hoeven worden uitgevoerd.
Maak een realistische planning. Het is belangrijk dat je jezelf niet overvraagt. Als je de lat te hoog legt, loop je het risico je doel niet te behalen en ben je misschien teleurgesteld. Deel grote taken op in kleinere taken. En plan niet teveel op een dag.
Stel grenzen. Het is belangrijk ‘nee’ te zeggen als het je te veel wordt. Hoe vaker je dit durft aan te geven hoe beter het je zal afgaan. Vertel op een rustige manier dat je vandaag al te veel gedaan hebt, en het gevraagde er niet bij kan hebben.
Ontspan! Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt om bij te komen van stressvolle situaties. Zorg voor ontspanning en rust. Voor de een werkt yoga of meditatie, een ander heeft veel aan ontspanningsoefeningen of een ontspannende massage. Of misschien wil je liever naar muziek luisteren of een film kijken. Zoek je eigen manier hierin.
Slaap goed. Slaap is heel belangrijk om lichaam en geest te herstellen. Goede slaap draagt bij aan een uitgerust en fit gevoel. Zorg voor frisse lucht op de slaapkamer, zodat er voldoende zuurstof in de kamer aanwezig is en het niet te warm is.
Beweeg. Bewegen versterkt lichaam en geest. Je humeur verbetert, je voelt je fitter, je raakt beter bestand tegen stress. Probeer elke dag een half uurtje te bewegen; wandelen, zwemmen, tuinieren, hardlopen, fietsen en neem de trap in plaats van de lift.
Matig met koffie en alcohol. Als je moe bent, of je ervaart stress, ben je eerder geneigd koffie of alcohol te drinken. Het positieve effect van koffie en alcohol is maar tijdelijk. Op de langere termijn put het je uit, omdat je minder diep gaat slapen.
Accepteer! Accepteer dat zaken in je leven nu eenmaal niet altijd lopen zoals gepland of zoals je graag zou willen. Er zijn altijd zaken waar je geen invloed op hebt. Richt je op zaken die wel goed gaan.